Οι διαφορές μεταξύ σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα και κανονικών σαμπουάν. Πώς να επιλέξετε το σωστό για τα μαλλιά σας;

Οι διαφορές μεταξύ σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα και κανονικών σαμπουάν. Πώς να επιλέξετε το σωστό για τα μαλλιά σας;

Πολλοί αναρωτιούνται ποια είναι η διαφορά μεταξύ των σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα και των κανονικών σαμπουάν. Και οι δύο τύποι σαμπουάν εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό, δηλαδή τον καθαρισμό των μαλλιών. Όμως έχουν διαφορετική σύνθεση και μπορούν να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα στα μαλλιά και στο τριχωτό της κεφαλής.  

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τις διαφορές μεταξύ των σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα και των κανονικών σαμπουάν. Και θα μάθετε πώς να επιλέξετε το σωστό για τα μαλλιά σας. 

Τι είναι τα θειικά άλατα;

Τι είναι τα θειικά άλατα;

Τα θειικά άλατα (τα SLS-SLES, sodium lauryl sulfate και sodium laureth sulfate) είναι συνθετικοί απορρυπαντικοί και αφριστικοί παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες εντοπίζονται σε πολλά προϊόντα καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα ή κρεμοσάπουνα. Είναι επιφανειοδραστικοί/καθαριστικοί παράγοντες, πιο σταθεροί από τα σαπούνια και με χαμηλότερο κόστος. 

Τα σαμπουάν, βοηθούν στη διάσπαση και απομάκρυνση της λιπαρότητας και της βρωμιάς από το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά. Ωστόσο, τα θειικά άλατα μπορούν επίσης να απομακρύνουν τα φυσικά έλαια από τα μαλλιά, αφήνοντάς τα ξηρά, εύθραυστα και επιρρεπή σε σπάσιμο. Επιπλέον, τα θειικά άλατα μπορούν να ερεθίσουν το τριχωτό της κεφαλής, προκαλώντας φαγούρα, ερυθρότητα και φλεγμονή. 

Στη λίστα των συστατικών στις συσκευασίες των προϊόντων τα βρίσκουμε με κάποιο από τα παρακάτω ονόματα: Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Laureth Sulfate (SLES), Ammonium Lauryl Sulfate (ALS), Ammonium Laureth Sulfate (ALES). 

Τι είναι τα σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα;

Τα SLS Free Προϊόντα είναι σαμπουάν που δεν περιέχουν θειικά άλατα. Αντίθετα, χρησιμοποιούν εναλλακτικές επιφανειοδραστικές ουσίες που είναι πιο ήπιες για τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής.  

Αυτά τα σαμπουάν είναι πιο ήπια και λιγότερο σκληρά από τα κανονικά σαμπουάν. Αυτό τα καθιστά μια δημοφιλή επιλογή για άτομα με ξηρό ή ευαίσθητο τριχωτό της κεφαλής.

Οφέλη των σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα 

σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα 

Τα σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα προσφέρουν μια σειρά από οφέλη σε σχέση με τα κανονικά σαμπουάν. 

  • Δεν αφαιρούν από τα μαλλιά σας τα φυσικά τους έλαια, διατηρώντας τα πιο απαλά, λαμπερά και υγιή. 
  • Δεν προκαλούν ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής, καθιστώντας τα μια καλή επιλογή για άτομα με ευαίσθητο δέρμα. 
  • Είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον από τα κανονικά σαμπουάν. Τα θειικά άλατα μπορεί να είναι επιβλαβή για το περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν ξεπλένονται στην αποχέτευση και καταλήγουν στο νερό.

Μειονεκτήματα των σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα

Στην πραγματικότητα, δεν μιλάμε για πραγματικά μειονεκτήματα. Αλλά περισσότερο για την διαφορετική αίσθηση που μας προκαλούν σε σχέση με ότι έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. 

  • Δεν αφρίζουν τόσο όσο τα κανονικά σαμπουάν, γεγονός που μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την ομοιόμορφη κατανομή του προϊόντος στα μαλλιά. 
  • Ορισμένοι, λόγω του ότι δεν κάνουν πολύ αφρό, θεωρούν ότι δεν καθαρίζουν τόσο καλά τα μαλλιά όσο τα κανονικά σαμπουάν. 

Πώς να επιλέξετε το σωστό σαμπουάν για τα μαλλιά σας

Όταν έχετε να επιλέξετε μεταξύ ενός σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα και ενός κανονικού σαμπουάν, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη μερικούς παράγοντες. Όπως ποιος είναι ο τύπος των μαλλιών σας και ποιες οι συγκεκριμένες ανάγκες σας. 

Εάν έχετε ξηρά, ταλαιπωρημένα ή σγουρά μαλλιά, ένα σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς. Τα θειικά άλατα απομακρύνουν τα φυσικά έλαια των μαλλιών σας, αφήνοντάς τα ξηρά και εύθραυστα.  

Τα σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα διατηρούν το επίπεδο υγρασίας των μαλλιών σας και βοηθούν στη διατήρηση της φυσικής υγρασίας τους. Έτσι έχετε μαλλιά απαλά, ενυδατωμένα και υγιή. 

Από την άλλη, εάν έχετε λεπτά ή λιπαρά μαλλιά, ένα κανονικό σαμπουάν μπορεί να είναι πιο κατάλληλο για εσάς. Τα θειικά άλατα βοηθούν στην απομάκρυνση της περίσσειας λιπαρότητας και του σμήγματος από τα μαλλιά σας, αφήνοντάς τα καθαρά και υγιή. 

Εάν βάφετε τα μαλλιά σας, ένα σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα είναι ιδανικό για εσάς. Γιατί τα σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα, διατηρούν το χρώμα φρέσκο και ζωντανό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.  

Το ίδιο ισχύει και για όσες κάνετε θεραπεία κερατίνης. Μετά τη θεραπεία αυτή, καλό είναι να χρησιμοποιείτε σαμπουάν χωρίς sulfates, για να παραμείνουν ίσια για περισσότερο καιρό. 

Όταν επιλέγετε ένα σαμπουάν, να διαβάζετε πάντα προσεκτικά την ετικέτα. Επιπλέον πρέπει να αναζητάτε συστατικά που είναι απαλά και θρεπτικά για τα μαλλιά σας. Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να αποφεύγετε τα σαμπουάν που περιέχουν θειικά άλατα, καθώς μπορεί να είναι σκληρά και βλαβερά. 

Κανονικό σαμπουάν VS σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα

Τελικά, η επιλογή μεταξύ ενός σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα και ενός κανονικού σαμπουάν εξαρτάται από τον τύπο των μαλλιών σας και τις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Τα σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα προσφέρουν μια πιο ήπια, πιο θρεπτική εναλλακτική από αυτή των κλασικών σαμπουάν. Ενώ τα κανονικά σαμπουάν είναι καλύτερα για όσους έχουν λιπαρά ή λεπτά μαλλιά. 

Εάν σκέφτεστε να κάνετε τη μετάβαση σε ένα σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα, δώστε στα μαλλιά σας χρόνο να προσαρμοστούν. Μπορεί στην αρχή να αισθάνεστε τα μαλλιά σας διαφορετικά. Αλλά με την πάροδο του χρόνου πιθανότατα θα παρατηρήσετε ότι είναι πιο απαλά, πιο λαμπερά και πιο υγιή. 

Θυμηθείτε να επιλέγετε πάντα ένα σαμπουάν που είναι προσαρμοσμένο στον τύπο και τις ανάγκες των μαλλιών σας. Επίσης, να προσέχετε τα συστατικά των προϊόντων περιποίησης μαλλιών σας. Με το σωστό σαμπουάν και τη σωστή ρουτίνα περιποίησης, τα μαλλιά σας θα είναι πιο απαλά, λαμπερά και υγιή. 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλάθι αγορών
Scroll to Top