Έρχεται το Black Friday στο mallia.gr

Έρχεται το Black Friday στο mallia.gr

Black Friday, ο ξενόφερτος θεσμός που «αγκάλιασαν» οι Έλληνες καταναλωτές, 

Για τους Αμερικανούς, η Παρασκευή που ακολουθεί τη γιορτή των Ευχαριστιών είναι  θεσμός από τη δεκαετία του ’60 και μάλιστα πολυ-αναμενόμενος γιατί είναι η μέρα που μπορούν να αγοράσουν σχεδόν τα πάντα σε απίστευτα χαμηλές τιμές.  Τα καταστήματα λιανεμπορίου με τις εξωφρενικές  εκπτώσεις του Black Friday επιτυγχάνουν τις περισσότερες πωλήσεις ακόμα κι από τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Black Friday  mallia.gr

Πριν το 2016 η μόνη επαφή που είχαμε στην Ελλάδα  με το Black Friday ήταν  οι εικόνες από την τηλεόραση με χιλιάδες κόσμου να συνωστίζονται έξω από καταστήματα, για να προλάβουν.  Από το 2016 καθιερώθηκε και στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία και πλέον έγινε θεσμός.   

H … σκοτεινή ιστορία της Black Friday!

H πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του όρου «Black Friday – Μαύρη Παρασκευή» δεν εφαρμόστηκε στις αγορές μετά την ημέρα των Ευχαριστιών αλλά για μια χρηματοπιστωτική κρίση: συγκεκριμένα, στη συντριβή της αμερικανικής αγοράς χρυσού στις 24 Σεπτεμβρίου 1869. Δύο φημισμένοι χρηματοδότες της Wall Street, οι Jay Gould και Jim Fisk, συνεργάστηκαν για να αγοράσουν όσο μπορούσαν από το χρυσό των Η.Π.Α., ελπίζοντας να οδηγήσουν την τιμή του ουρανού ψηλά και να το πουλήσουν για εκπληκτικά κέρδη. Την Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, η συνωμοσία τελικά ξεδιπλώθηκε, στέλνοντας τη χρηματιστηριακή αγορά σε ελεύθερη πτώση και χρεοκοπώντας όλους,από τους βαρόνους της Wall Street έως τους αγρότες.

Η συνηθέστερη  όμως ιστορία πίσω από την παράδοση της Μαύρης Black Friday, συνδέεται με το λιανεμπόριο

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60  στην Αμερική τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν  τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων- να το πούμε πιο απλά οι μέρες που οι επιχειρήσεις είχαν περισσότερα έξοδα και λιγότερα έσοδα- και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό. Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου, σημειώνοντας έτσι σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ’ ου και η ονομασία Black Friday. Παράλληλα, ο όρος «Black Friday» χρησιμοποιήθηκε και από τροχονόμους στη Φιλαδέλφεια οι οποίοι παραπονούνταν για την συμφόρηση των δρόμων εκείνη την ημέρα τόσο από αυτοκινητιστές όσο κι από πεζούς.

Black Friday – Cyber Monday

Cyber Monday mallia.gr

Με την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου οι μονοήμερες εκπτώσεις της Black Friday έχουν μετατραπεί σε τετραήμερες με την καθιέρωση της Cyber Monday ως ημέρα μεγάλων εκπτώσεων στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι καταναλωτές έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεση τους να συγκρίνουν προσφορές και έτσι να επωφεληθούν από αυτές που πραγματικά προσφέρουν όφελος και όχι από τις …μαϊμού εκπτώσεις που κάποιοι προτείνουν.

Πόσες από τις ευκαιρίες της Black Friday είναι πραγματικές προσφορές;

Black Friday at mallia.gr

Είναι γεγονός ότι η Black Friday αποτελεί μια περίοδο προωθητικών ενεργειών και εκπτώσεων για πολλά καταστήματα και προσελκύει το έντονο ενδιαφέρον των καταναλωτών. Ωστόσο, προκειμένου να αξιολογήσουμε το πραγματικό όφελος για τους καταναλωτές από την εμπορική προώθηση της εβδομάδας της Black Friday, αξίζει να αναφερθούμε στη μελέτη της πλατφόρμας σύγκρισης τιμών Skroutz.gr για τη Black Friday το 2019 που απαντά στα εξής ερωτήματα: 

1) ποια προϊόντα αγοράστηκαν φθηνότερα,

 2) ποια ήταν ακριβότερα και

3) πόσα αγοράστηκαν σε παρόμοια τιμή (±10%) συγκριτικά με την αρχική τους τιμή σε σχέση με την προηγούμενη και την επόμενη περίοδο.

 Συνολικά από όλα τα προϊόντα που αγοράστηκαν μέσω του Skroutz κατά την εβδομάδα της Black Friday 2019, μόνο το 8,5% αγοράστηκε φθηνότερα και το 90,3% αγοράστηκε σε παρόμοια τιμή. Το υπόλοιπο 1,2% αγοράστηκαν ακριβότερα.

Black Friday Panic at mallia.gr

Πότε είναι η Black Friday στην Ελλάδα για το 2022;

Το 2022 η Black Friday είναι στις 25 Νοεμβρίου και η Cyber Monday στις 28 Νοεμβρίου, οπότε θα έχουμε ένα τετραήμερο προσφορών. 

Υπομονή, λίγες μέρες έμειναν ακόμα! Μέχρι τότε … σκεφτείτε πως θα εκμεταλλευτείτε την φετινή Black Friday.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλάθι αγορών
Scroll to Top
Επιλέξτε το δώρο σας!