«Είμαι πολύ στρεσαρισμένος!» Ισχύει αυτή η δήλωση; Το stress στην πραγματικότητα είναι ένα βιοχημικό φαινόμενο, που κάνει το σώμα να παράγει αδρεναλίνη, κορτιζόλη και άλλες ορμόνες που επηρεάζουν όλα τα όργανα του.. Αυτές οι αλλαγές στη χημεία του σώματος μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές, αυτοάνοσα νοσήματα και αλλεργικές αντιδράσεις. Άρα το stress ή το άγχος λανθασμένα πιστεύουν οι περισσότεροι ότι είναι το … «βάρος» στο στήθος, ή η δυσκολία στην αναπνοή που νιώθουμε όταν βρεθούμε σε ορισμένες «στρεσσογόνες» καταστάσεις. Όλα αυτά είναι οι σωματικές εκδηλώσεις του stress.
Stress και τριχόπτωση
Αυτό που έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής είναι ότι, το stress που μπορεί να προκληθεί στο σώμα από ένα μεγάλο χειρουργείο, από ένα βαρύ τραυματισμό, από υψηλό πυρετό, από κάποια οξεία ή χρόνια συστεμική νόσο ή από βαριά αιμορραγία, μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση 2-3 μήνες μετά από το συμβάν. Τι γίνεται όμως με το συναισθηματικό stress που βιώνει κάποιος από μια απώλεια ή από το άγχος απόδοσης στη δουλειά του;
Μέχρι στιγμής ο συσχετισμός του συναισθηματικού stress και της τριχόπτωσης είναι αμφιλεγόμενος και δεν έχει τεκμηριωθεί απόλυτα το αν καθημερινά στρεσσογόνα συμβάντα είναι ικανά να πυροδοτήσουν τριχόπτωση. Θεωρητικά, το ψυχικό stress μπορεί είτε να προκαλέσει τριχόπτωση, είτε να χειροτερέψει μια ήδη υπάρχουσα τριχόπτωση. Επίσης επειδή η τριχόπτωση είναι ένα στρεσσογόνο γεγονός μπορεί αυτό να χειροτερέψει την τριχόπτωση, σε ένα φαύλο κύκλο. Σε πρακτικό όμως επίπεδο δεν έχει αποδειχτεί πως τα ψυχικά στρεσσογόνα συμβάντα (άγχος εργασιακό, χωρισμός, θάνατος συγγενή κτλ.) είναι ικανά να πυροδοτήσουν τριχόπτωση. Ούτε έχει αποδειχτεί πως οι μηχανισμοί που ενεργοποιούνται με το stress, επηρεάζουν την εξέλιξη της τριχόπτωσης.
Πολλοί πιστεύουν πως έχασαν τα μαλλιά τους από άγχος. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αλήθεια είναι ότι κάποιος που είχε ήδη τα γονίδια ανδρογενετικής αλωπεκίας, παρατήρησε για πρώτη φορά πως «αραιώνει» σε κάποια φορτισμένη ψυχικά περίοδο, κάτι το οποίο συνέβαινε και παλαιότερά, απλά ήταν πιο …χαλαρός και καλά ψυχολογικά και δεν έδινε σημασία. Στις λίγες εκείνες περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να χάσει μαλλιά έπειτα από μια περίοδο έντονου συναισθηματικού άγχους, η τριχόπτωση αυτή είναι πάντοτε προσωρινή και τα μαλλιά αυτά σίγουρα θα ξαναβγούν σε λίγες εβδομάδες.
Με λίγα λόγια, το άγχος δεν μπορεί να προκαλέσει Ανδρογενετική Αλωπεκία ή μόνιμη τριχόπτωση, ούτε μπορεί να την επιταχύνει. Οπότε, όσον αφορά τα μαλλιά σας, δεν κινδυνεύουν…. Αγχωθείτε ελεύθερα! Αλλά, καλό είναι να μην το κάνετε!