Η τριχόπτωση σε νεαρές ηλικίες

Η τριχόπτωση σε νεαρές ηλικίες

Η τριχόπτωση σε οποιαδήποτε ηλικία είναι σίγουρα ανησυχητική, προκαλεί αμηχανία και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όμως όταν εμφανίζεται σε νεαρές ηλικίες μπορεί να είναι μια τραυματική εμπειρία. Συνήθως η τριχόπτωση σε νεαρές ηλικίες μπορεί να είναι σημάδι κάποιου υποκείμενου θέματος, όπως έλλειψη βιταμινών ή ορμονική ανισορροπία. Ευτυχώς όμως, η τριχόπτωση σε νεαρές ηλικίες συνήθως είναι προσωρινή και τα μαλλιά θα ξανά φυτρώσουν μόλις το πρόβλημα αντιμετωπιστεί.

Ποια είναι τα αίτια της τριχόπτωσης σε άτομα νεαρής ηλικίας;

Φαρμακευτικές αγωγές

Κάποιες φαρμακευτικές αγωγές όπως, αντιβιοτικά, αγωγές κατά της ακμή, αντισυλληπτικά και αντικαταθλιπτικά, μπορεί να έχουν ως παρενέργεια την τριχόπτωση.

Γυροειδής Αλωπεκία

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία το σώμα επιτίθεται στα ίδια του τα τριχοθυλάκια. Η γυροείδής αλωπεκία έχει χαρακτηριστικό της γνώρισμα τα κενά κυκλικά σημεία στο τριχωτό της κεφαλής. Πιστεύεται ότι 1 στους 50 ενήλικες και 1 στα 1000 παιδιά εμφανίζουν γυροειδή αλωπεκία κάποια στιγμή στη ζωή τους. Συνεπώς η γυροειδής αλωπεκία είναι αρκετά συχνή πάθηση. Αρκετοί διάσημοι, όπως ο ηθοποιός Christopher Reeve που υποδυόταν τον Superman είχε γυροειδή αλωπεκία. Επίσης διάσημες γυναίκες όπως η Tyra Banks, η Naomi Campbell και η Viola Davis, έχουν μιλήσει ανοιχτά για την τριχόπτωσή τους εξαιτίας της γυροειδούς αλωπεκίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι μόνιμη και τα μαλλιά ξαναφυτρώνουν.

Ανδρογενετική Αλωπεκία

Η ανδρογενετική αλωπεκία, είτε η ανδρική είτε η γυναικεία, μπορεί να ξεκινήσει σε πολύ νεαρή ηλικία. Στην πραγματικότητα, περίπου το 25% των περιπτώσεων της ανδρογενετική αλωπεκίας ξεκινούν πριν την ηλικία των 21 ετών. Στους άνδρες η ανδρογενής αλωπεκία χαρακτηρίζεται από την υποχώρηση του hairline ή την αραίωση στην κορυφή. Ενώ στις γυναίκες η ανδρογενετική αλωπεκία εμφανίζεται με μια ομοιογενή αραίωση σε όλο το τριχωτό της κεφαλής. Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι μια κληρονομική και γονιδιακή πάθηση, αλλά αν διαγνωστεί νωρίς, μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Άγχος

Οι κοινωνικές, οικογενειακές και εργασιακές υποχρεώσεις μπορούν να συσσωρευτούν και να προκαλέσουν άγχος στα νεαρά άτομα. Δυστυχώς, το άγχος είναι ένας καταλυτικός παράγοντας στην αραίωση των μαλλιών.

Κακές διατροφικές συνήθειες

Τα νεαρά άτομα δεν έχουν πάντα τις καλύτερες διατροφικές συνήθειες. Συχνά επιλέγουν fast food ή επεξεργασμένα φαγητά, αντί για υγιεινές τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Μια τέτοια διατροφή συνήθως προκαλεί ανεπάρκεια διαφόρων θρεπτικών συστατικών που με τη σειρά της επιδεινώνει την αραίωση των μαλλιών. Από την άλλη, οι εξαντλητικές δίαιτες και η υπερβολική άσκηση μπορούν επίσης να προκαλέσουν τριχόπτωση.

Αναιμία

Η αναιμία ή η έλλειψη σιδήρου είναι μια αρκετά κοινή αιτία που προκαλεί τριχόπτωση κυρίως στις νεαρές γυναίκες. Αν νομίζεις ότι έχεις αναιμία, μίλα με τον γιατρό σου για να πάρεις κάποια συμπληρώματα σιδήρου.

Ορμόνες

Ασθένειες που συσχετίζονται με τις ορμόνες, όπως ο θυροειδής, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και οι πολυκυστικές ωοθήκες συνήθως εμφανίζονται στα χρόνια της εφηβείας. Δυστυχώς πολλές από αυτές τις ενδοκρινολογικές ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση.

Το υπερβολικό styling

Οι χημικές επεξεργασίες στα μαλλιά, όπως το ντεκαπαζ, η ισιωτική, οι βαφές και η περμανάντ μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Επίσης η συχνή χρήση των εργαλείων styling σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο της τρίχας.

Αλωπεκία από έλξη (Traction alopecia)

Η Αλωπεκία από έλξη εμφανίζεται όταν πολύ σφιχτά χτενίσματα τραβούν τα μαλλιά και καταστρέφουν τα τριχοθυλάκια. Οι πολύ σφιχτές αλογοουρές, τα κοτσιδάκια και τα extension μπορούν να καταστρέψουν μόνιμα τα τριχοθυλάκια και να προκαλέσουν τριχόπτωση. Το ίδιο ισχύει και για τα αγόρια που σε αυτές τις ηλικίες υιοθετούν περίεργα χτενίσματα που «τραβούν» τα μαλλιά. Επίσης η καθημερινή και συνεχής χρήση καπέλων, σκούφων, ακουστικών κ.α, επιδεινώνουν την τριχόπτωσης. Η επιλογή πιο χαλαρών χτενισμάτων και η συχνή τους εναλλαγή, βοηθά στην αποφυγή το σπάσιμο της τρίχας.

Τριχοτιλλομανία

Είναι μια ψυχολογική διαταραχή που όσοι υποφέρουν από αυτήν τραβάνε τα ίδια τους τα μαλλιά. Η τριχοτιλλομανία είναι πιο συχνή στις γυναίκες από τους άντρες. Μπορεί να ακούγεται ασυνήθιστο, αλλά το 1% του Αμερικανικού πληθυσμού εμφανίζουν τριχοτιλλομανία κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η τριχοτιλλομανία μπορεί να επηρεάσει το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια και τις βλεφαρίδες. Όσοι έχουν τριχοτιλλομανία συνήθως χρειάζονται τη βοήθεια ενός ιατρού ή ψυχιάτρου για να σταματήσουν αυτήν τη συμπεριφορά και να αφήσουν πάλι τα μαλλιά τους να μεγαλώσουν. Με την σωστή θεραπεία τα μαλλιά μπορούν να ξαναφυτρώσουν.

Ποιες λύσεις υπάρχουν;

Μίλα με ένα γιατρό

Ο γιατρός σου μπορείς να αξιολογήσει αν η τριχόπτωσή σου προέρχεται από ένα υποκείμενο νόσημα ή κατάσταση και να σου χορηγήσει κάποια αγωγή.

Μείωσε το άγχος

Ασχολήσου με πράγματα που θα μειώσουν φυσικά το άγχος σου. Κάνε γυμναστική, διαλογισμό, κοιμήσου αρκετά και φρόντισε να αφήσεις χρόνο στο πρόγραμμά σου για να διασκεδάζεις.

Κάνε μια σωστή διατροφή

Για υγιή μαλλιά υιοθέτησε μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά και σωστά λιπαρά. Απέφυγε το fast food και τις εξαντλητικές δίαιτες. Αν είσαι αθλητής βεβαιώσου ότι λαμβάνεις αρκετές θερμίδες για να στηρίξεις το πρόγραμμά σου.

Συμπληρώματα διατροφής

Για να συμπληρώσεις κάποιες ελλείψεις στη διατροφή σου πάρε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ιδανικό για την ανάπτυξη των μαλλιών σου. Ψάξε να βρεις συμπληρώματα που περιέχουν συστατικά απαραίτητα για την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη της τρίχας.

Κρύψε τα σημεία που σε ενοχλούν

Όσο περιμένεις να φυτρώσουν ξανά τα μαλλιά σου, μπορείς να κρύψεις τα αραιά σημεία με ίνες πύκνωσης μαλλιών. Οι ίνες πύκνωσης μαλλιών μοιάζουν με τα φυσικά σου μαλλιά και κάνεις δεν θα καταλάβει το παραμικρό, όσο κοντά και αν έρθει.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλάθι αγορών
Scroll to Top
Επιλέξτε το δώρο σας!